V loňském roce jsme oslavili zlatnické řemeslo vytvořením unikátní smaragdové sady, letos jsme tento obor poctili setem zlatých diamantových šperků, jejichž dominantou jsou vzácné přírodní kameny s věrnou barvou moře – paraiby. Tento set tvoří náušnice a náhrdelník. Za designem sady a její tvorbou stojí opět mezinárodně oceněný designér a zlatník David George Hrubec, který je více jak deset let členem týmu JK Jitka Kudláčková.

Název kamenu paraiba vznikl dle stejnojmenného názvu spolkového státu na severovýchodě Brazílie, kde byly tyto kameny poprvé objeveny v roce 1989. Mezi odborníky v oboru je známo, že se lokalita v Brazílii prakticky vytěžila, druhé nejvýznamnější naleziště je v Africe. Tyrkysová paraiba patří mezi nejvzácnější a nejcennější druh turmalínu právě pro svou čistou a zářivou barvu.

Vyrobit šperky s paraibou znamená pro klenotnictví po celém světě vysokou prestiž. Zároveň bývají tyto šperky skvělou investicí. Neexistuje totiž přehled o tom, kolik těchto kamenů se ve světě vyskytuje a zda se vůbec objeví další naleziště. Těžba těchto vzácných drahokamů je navíc složitá a nákladná. Práce na této sadě trvala Davidu Hrubcovi čtyři měsíce. Využil při ní speciálního efektu parabol, které jsou umístěny pod kameny a dávají jim tak úžasný jas a rozměr.

Sadu šperků z bílého zlata s paraibami pod hlavičkou JK Jitka Kudláčková tvoří 203 kusů bílých diamantů vysoké kvality a čistoty o celkové váze 1,7 ct, tři kusy paraib nejvyšší kvality, celkem o váze 4,71 ct. Tyto paraiby mají věrnou barvu moře a mohou se pochlubit vysokou čistotou bez vnitřních inkluzí. I když mohou na první pohled působit masivnějším dojmem, ve skutečnosti jsou velmi lehké a vypadají skvěle.

To může dosvědčit i česká mezzosopranistka Štěpánka Pučálková. Se Štěpánkou jsme nafotili sérii fotografií s paraibovou sadou, na kterých je jasně vidět dokonalost těchto výjimečných šperků.

Tato speciální sada je také skvělou investiční příležitostí, jelikož paraiby umístěné v ní jsou ve vysoké čistotě. Její aktuální cena je 2 500 000 Kč. Pokud byste se na ni chtěli podívat osobně, přijďte do showroomu JK Jitka Kudláčková v areálu Brumlovka, budova Filadelfie na Praze 4. Bude tam vystavena po celé září. Zájemci o koupi si mohou domluvit osobní schůzku s ředitelem společnosti Dušanem Mlynarčíkem na e-mailu dusan@jk.cz.