V dalších dílech se můžete těšit na naše vhledy ohledně designu, způsobech výroby šperků, jak rozpoznáte kvalitu šperků, pravé kameny i dobrého zlatníka, jak šperk vybrat. Stejně tak věříme, že budou pro vás zajímavé naše poznatky o investicích a to jak do šperků, tak do zlata i kamenů. Otevřeme společně s vámi všeobecné mýty a pověry, dovolíme si i názory na význam šperku historicky i v dnešní době. Stejně tak budeme rádi za vaše odpovědi, zkušenosti a názory i konkrétní dotazy.

Začínáme tématem, které považujeme za jedno ze základních a velmi důležitých, v našich krajinách ale také často opomíjených a právě to ho v titulku vystihuje. Domníváme se, že šperky mají být opravdu na celý život, mohou být i pro více generací. Na počátku je ale důležitý výběr samotného šperku a to z hlediska jeho technického provedení, jeho pevnosti a kvality. Zde dochází k nejčastější chybě, protože většina zákazníků vybírá pouze tím emotivním parametrem krásy a okouzlení, slušivosti pro osobu, kterou chceme obdarovat. To je samozřejmě dobře, jen bychom se měli zajímat dále. To je ale na samostatný článek příště. 

Dnes tedy péče o šperky. Proč na ní klademe důraz? Je to vlastně nutnost, abychom měli šperky po celý život krásné. Nejdříve je třeba připomenout základy, které platí zejména pro zlaté šperky a i pro drahé kameny a perly v nich usazené. Zároveň i pro všechny ostatní, které chceme, aby nám sloužily a dělaly radost roky a generace. V našich zemích je totiž dosti rozšířen mýtus, že šperky musí vydržet všechno a ještě po staletí a toho samy o sobě nejsou schopny.


1. Šperky odkládejme na noc, na sport a na činnosti, kdy může dojít k jejich mechanickému poškození

Odkládání je důležité, odpočine si šperk i tělo. Při spánku může dojít k poškození zejména například delších náušnic, může to být i bolestivé. U sportu je to jednoznačné, můžeme ublížit sobě i okolí a to nejvíce tam, kde dochází k vzájemnému kontaktu.

Ale třeba i u běžného cvičení vás ženy i pouhý zásnubní nebo snubní prsten omezuje a náramek ještě mnohem více. Pánové zkuste vzít nářadí v posilovně do ruky, kde máte snubní prsten, ucítíte kov na kov, což je poškozující pro prsten a také komfort cvičení je pryč. A co jsou to činnosti, kde může dojít k mechanickému poškození? To je široké pole, uvedu vám některé extrémní případy, ale jsou z praxe. Práce na zahrádce a to i s rukavicemi, zaměstnání, kde používáme ruce k fyzické práci a může dojít k oděrům, tření, zmáčknutí. Například když něco těžkého neseme.

Jeden zajímavý příklad z naší zkušenosti. Navštívila nás zákaznice s prstenem, který měl na povrchu ve spodní části jemné vrypy, jeden jak druhý. Pod mikroskopem se potvrdil náš předpoklad, že dochází k menším nárazům na nějaký kov, zřejmě vystouplý. Zákaznice si nemohla vzpomenout, prsten jsme ale přesto zrenovovali v rámci dobrých vztahů a požádali jí, aby se soustředila na činnosti, které s prstenem dělá. Za pár dnů přišla překvapivá zpráva. Často jezdí vozidlem a pohybuje se v dopravní zácpě a tak si ťuká rukou o kovou řadící páku, která byla v uvedeném vozidle s kovovým vystouplým znakem na zakázku. Ťukání bylo samozřejmě silnější s nervozitou, komu z nás by se líbilo v zácpě. 

2. Vytvořme doma i na cestách šperkům své místo

Doporučujeme jednoznačně šperkovnice, ty domácí jsou větší, mohou být v různých provedeních, kožené, dřevěné, se šuplíky. Šperkovnice poskytuje i přehled a bezpečné uložení, jsou zamykací, dají se rychle umístit i do případného trezoru. Mají také v sobě již uzpůsobení na prstenynáušnicenáhrdelníky....na všechny typy. Na cesty pak existují menší, přenosné a vejdou se pohodlně i do kabelky. A proč to všechno? Opět tím šperky chráníme, zároveň máme přehled.

Nejednou se stalo, že šperk si žena odložila v koupelně na kraj umyvadla, při mytí si ho shodila na zem a pak při hledání si na něj ještě šlápla. Pokud by si před tím takový prsten odložila do své šperkovnice, nic takového nehrozí. Naše rada? Šperkovnici umístěte např. v ložnici, v šatní skříni, na stolek, na vaše intimní místo. Po příchodu domů ještě před převlečením šperky do šperkovnice odložte.

 Šperkovnice Friedrich Lederwaren Mandala

3. Dopřejme šperkům pravidelnou péči

Jistě se teď ptáte co to znamená. Určitou péči můžeme šperkům věnovat my sami doma. Mimo výše zmíněného to znamená ještě čistění, které se může provádět speciální čistící dečkou nebo čistící lázní.

Doporučujeme také občas šperk vyčistit kartáčkem s jemnými chlupy, je to vhodné i pro nečistoty, které se tvoří mýdlem nebo prachem. Kartáček lze použít i starší zubní, může se přidat i kapka jaru, jen pozor u šperků s kameny jako je opál a podobné, které přijímají vodu, tam určitě chemii nedoporučujeme, většinou pak stačí samotná teplá voda. A když jsme u té chemie, dovolíme si jedno upozornění. Parfémy i jiná dámská líčidla mohou obsahovat látky, které šperky poškozují a tak radíme nejdříve líčit a vonět a až potom oblékat šperky.

Pro domácí čistění existují i domácí ultrazvukové pračky, používají se stejné jako na brýle a v optikách bývají také k zakoupení. Výsledek uvidíte na první pohled a je vhodné to opakovat, nikdy ale nedosáhnete efektu a kvality jako u profesionálů.

4. Naučme se servisní prohlídky

To je naše parketa a měla by se stát automatickou u nás všech. Jak u zákazníků tak u výrobců a prodejců šperků. Mimochodem je to jeden ze znaků dobrého zlatnictví nabízet tuto službu. Říkáte si možná proč, pokusím se vám to vysvětlit. Napadá mě přirovnání jako s autem. Potřebuje pravidelně vyměnit olej, prohlédnout a prověřit základní funkčnosti. Se šperky je to stejné. Při nošení se nikdy nevyhneme drobným oděrkám, kterými šperk ztrácí lesk, to odstraní pouze profesionální leštička.

Na šperk z bílého zlata se nanáší rhodium pro zvýšení bílého efektu a i to je dobré po určité době obnovit. Dostáváme se k závažnějším věcem a to je usazení kamenů. Pokud je šperk kvalitně vyroben, může být usazení nesmrtelné, ale opět může dojít k oděrkách, nárazům i běžnému opotřebení při častém nošení. Někdy je ani nepostřehnete a ty mohou usazení uvolnit. To vše odhalí kontrola a předchozí čistění v kvalitní zlatnické dílně.

Stejně tak jsou typy šperků, které potřebují pravidelně vysílit spojovací očka a to zejména tam, kde je tření, to platí i u šín (obrouček) prstenů. Dovolím si přihřát naši polévku. Servisní prohlídky a základní čistění provádíme v JK na naše výrobky zdarma a doporučujeme je dělat alespoň jednou za dva roky. Uvědomujeme si, že se za naše produkty můžeme postavit a zároveň si vzít i odpovědnost.

Co říci závěrem? Máme zákazníky, které odkládání šperků nebaví a ti od nás vědí, že musí pak častěji na servis a šperkům tím ubírají jejich životnost. Také více řeší opravy. Ta druhá skupina je větší a jsme rádi, že jsme k tomu mohli přispět. Informací o péči máme mnohem více, například jak se starožitnými šperky, co dělat po poškození nárazem a další. Rádi vše předáme v dalších našich článcích. 

Jak se vám líbil náš první článek? Napište nám, ptejte se a také si řekněte o téma, které vás zajímá. Děkujeme za váš čas.

 

Váš

Dušan Mlynarčík