Samozřejmě, že už jen pouhý fakt, že vaše dítě i partnerka jsou zdravé a v pořádku, je obrovským darem. Ale v posledních desetiletích se objevila i nová tradice – obdarování ženy za to, že dítě devět měsíců nosila pod srdcem a nakonec jej úspěšně přivedla na svět.

          

         Zlaté náušnice s perlami a diamanty

Pokud mohu soudit z názorů mužů ze svého okolí, většina z nich automaticky cítí, že žena si za porod dítěte dar zaslouží. Proč tedy jde o tradici poměrně mladou? Někteří historikové tvrdí, že její vznik souvisí s větší emancipací žen a zároveň větším zapojením mužů do rodinného života. Zjednodušeně řečeno: Na rozdíl od starších generací se dnešní ženy nestydí dát najevo, že by jim dárek udělal radost – a dnešní muži jsou připravenější ženám a jejich přáním více naslouchat a lépe si uvědomují, jak velkou fyzickou i psychickou zátěží pro řadu žen těhotenství i porod je.

Velkou roli na popularitě této nové tradice mají i média, přinášející zprávy ze světa populárních osobností. Když v roce 2011 zpěvačka Mariah Carey porodila dvojčata, její manžel Nick Cannon jí věnoval náhrdelník s diamanty a safíry. Protože dvojčatům i daru věnovala média velký prostor, mnoho budoucích rodičů se následně Nickovým činem nechalo inspirovat.

Ze zahraničních statistik vyplývá, že po daru za porození dítěte touží 55 procent těhotných žen. Ve skutečnosti ale takový dar dostane jen 38 procent z nich. Čísla pro Českou republiku neznám, podobný průzkum tu nebyl, ale patrně budou obdobná. A řekněte sami, pánové – není to škoda? Dát ženě dar za narození dítěte přeci není známkou konzumní povrchnosti. Je to gesto, kterým my, muži, děkujeme svým ženám za cosi zázračného.  

      

   Zlatý přívěsek s diamanty a perlou keshi

Nejčastějším darem za narození dítěte bývají šperky. Má to svou logiku – šperk je nadčasová hodnota, stejně jako láska, která k narození dítěte vedla. Šperk s takto silným příběhem se může stát vzácným a památečním předmětem, který se v rodině dědí z generaci na generaci. A v neposlední řadě bude daný šperk už navždy spojen právě se vzpomínkou na narození vašeho dítěte. Kdykoliv si vaše žena šperk vezme do rukou, vzpomene si: To je dárek, který mi manžel dal za narození syna.

Jaký šperk je pro tuto příležitost darem nejvhodnějším? Na to neexistuje žádná společenská norma. Šperk je intimní věc, každá partnerská dvojice vnímá šperky jinak – a tak je jen na vás, zda své ženě věnujete za narození dítěte náušnice, prsten či náhrdelník. Žádné limity neexistují ani ohledně ceny, volby materiálu a zpracování šperku, a tak pomocí nich můžete symbolicky pojmenovat, co je ve vašem vztahu důležité: Počet kamenů ve šperku může například odpovídat počtu členů vaší rodiny i s novým dítětem; stejně tak můžete do šperku nechat zasadit kameny, odpovídající znamení horoskopu vašeho dítěte, možností je mnoho.

   

      Zlatý prsten se safíry a diamanty

Pokud i vás v brzké době čeká přírůstek do rodiny, ze srdce vám blahopřeji. A rozhodnete-li se své partnerce věnovat za porod dítěte šperk, rádi vám vyjdeme vstříc a pomůžeme vám najít takový, který bude pro tak mimořádnou událost důstojnou připomínkou. Vaše žena si to zaslouží!

 

Váš

Dušan Mlynarčík