JAKÉ TYPY ZAPÍNÁNÍ NÁUŠNIC U NÁS V JK NAJDETE?

 

PUZETA

Asi nejznámějším zapínacím systémem u náušnic je puzeta, která se vyskytuje nejčastěji u náušnic typu pecky. Je to pružina, která zapadá do drážky na tzv. štiftu náušnice. Takové náušnice často vyhovují ženám, které je na noc rády sundávají. To ale může vést k tomu, že se puzeta časem uvolní a vy cítíte, že její uchycení není již tak pevné jako dříve. „Pokud se puzeta neboli takzvaný „motýlek“, který se zacvakává na štift, uvolní, je dobré ji v určitém místě trochu zmáčknout, čímž se opět napruží do původní síly a při nanesení pocítíme, že je opět pevná a hladce zapadá do drážek,“ říká Dušan.

 

PATENTOVÉ ZAPÍNÁNÍ

Zapínání patentové neboli „na patent“ patří v Česku mezi nejpoužívanější. Je praktické a také bezpečné. I u tohoto typu zapínání se vám ale může stát, že dojde k jeho poškození. „Po letech nošení se může stát, že se patent, do něhož se zacvakává háček, uvolní a sám nezaskočí zpátky. Tento systém není většinou možné opravit doma, a proto je potřeba využít pomoc odborníka ve zlatnictví,“ zmiňuje Dušan Mlynarčík.

 

 

FRANCOUZSKÉ ZAPÍNÁNÍ


Tento typ zapínání označovaný mezi zlatníky jako tzv. francouzský patent se podobá klasickému patentovému zapínání. Zapínací část je však schovaná za uchem nebo v něm. „I u tohoto zapínání je štift se zobáčkem. Tento systém se po čase může uvolnit a my pociťujeme, že se zapínání nezacvakne. Můžeme lehce zatlačit na štift, který se malinko napruží, ohne a opět zapadá do zapínacího systému bez problému,“ radí dále Dušan.

 

 

BRIZURA

Tento typ zapínání se používá zejména u náušnic pro děti, od miminek až po malé slečny. Je totiž vhodný pro menší a citlivější ušní boltec. Brizura se zapíná zepředu zasunutím háčku do očka. U dětí k nasazování a sundávání náušnic dochází také velmi často, a tím i k opotřebení zapínání. „Když se háček uvolní, stačí ho malinko roztáhnout, tím se napruží a při zapínání opět zaskakuje dovnitř. Není třeba se bát použít trochu síly, navíc pokud jsou náušnice ze zlata, neprasknou,“ dodává Dušan.

 

 

NA ŠROUBEK

Toto zapínání se prakticky používá pouze v Česku, dříve v Československu, kde také tento typ vznikl. Je podobné puzetě, jen na konci dříku je umístěn závit a místo puzety je právě šroubek. „Toto zapínání má u nás velikou oblibu, ve světě ho prakticky nenajdeme. Je poměrně pevné, jen nasazování šroubku může být ze začátku náročnější a vyžaduje citlivé prsty. Zapínání na šroubek je ideální pro nositelky, které náušnice nesundávají tak často. I přesto je dobré občas zkontrolovat, zda šroubek není lehce povolený, případně ho dotáhnout,“ dodává zkušený šperkař Dušan Mlynarčík, který obecně doporučuje jednou za čas nechat šperky vyčistit a zkontrolovat u odborníků.

 

 

PODÍVEJTE SE NA VIDEO