Právě pro svou typickou sytě zelenou barvu jsou smaragdy oblíbené mezi klenotníky a ženy se jimi rády zdobí při zvláštních příležitostech. Smaragd je typický pro šperky, které již po staletí nosí ženy na anglickém královském dvoře, byl také oblíbeným kamenem Jacqueline Kennedy. V současnosti ho milují například Angelina Jolie nebo Julia Roberts.

Jak víte, v JK máme rádi barvy a kvalitní kameny, a proto smaragd nemůže chybět mezi drahokamy, které s oblibou při tvorbě šperků používáme. Ke smaragdu máme navíc zcela osobní vztah, protože jde o kámen, se kterým se Jitka blíže seznámila při své dvouleté stáži ve Venezuele na počátku své šperkařské kariéry. Později jsme si vytvořili velmi blízký vztah k jedné kolumbijské rodině, která se těžbou a prodejem smaragdů zabývá již po generace. Ty nejkvalitnější kameny používané v našich špercích kupujeme přímo od nich.

 

 

Smaragd má bohatou historii. Poprvé byly smaragdy objeveny ve starověkém Egyptě, kde je považovali za symbol plodnosti a života. Oblíbený byl také Římany a Inkové a Aztékové ho považovali za svatý kámen. Smaragdy se těží v různých zemích světa, největším nalezištěm ale zůstává Kolumbie. U smaragdů je barva snad nejdůležitějším faktorem, který ovlivňuje jejich cenu. Nejcennější jsou tzv. kolumbijské smaragdy, které je navíc možné rozlišovat podle oblasti jejich původu. Ta má totiž přímý vliv na jejich barvu. Smaragdy z oblasti Muzo mají například tmavou sytou barvu, z Chivoru jsou naopak jasně zářivé. Dalšími faktory, které ovlivňují cenu, jsou čistota, tvar a brus. Zajímavé je, že na rozdíl od ostatních drahokamů jsou inkluze u smaragdů více tolerovány. Jsou totiž důkazem přírodního původu kamenů.

 

 

Hodnota smaragdů rok od roku postupně roste, zvláště těch výjimečně čistých. Opravdu kvalitní smaragd může mít vyšší cenu než některé diamanty. Jedná se o šesterečný minerál a je nejznámější a také nejcennější odrůdou berylu. Na Mohsově stupnici tvrdosti se smaragd pohybuje v hodnotách 7 až 8. Na rozdíl od diamantu, který dosahuje tvrdosti 10, jsou smaragdy křehčí a jemnější a při práci s nimi je potřeba velké opatrnosti.

 

 

Rádi Vám o smaragdech poskytneme více informací, ať už při výběru šperku pro Vaši milovanou ženu, nebo při zvážení drahých kamenů jako investiční komodity. Na výběr šperku i na zrealizované investice je potřeba udělat si čas a správně a kvalifikovaně vybírat. S obojím Vám velmi rádi pomůžeme.

 

Váš Dušan Mlynarčík