Uvědomil jsem si to před pár dny, když jeden z našich stálých klientů vybíral u nás v prodejně dar, kterým by po maturitě překvapil svého syna. Měl jasnou představu, založenou na rodinné tradici a vlastní zkušenosti.

Hodinky EDOX

„Když jsem odmaturoval já, táta mi koupil hodinky. Tehdy nebyl velký výběr, dostal jsem Primky. Mám je ale doma dodnes. Stále fungují a pokaždé, když je vezmu do ruky, vzpomenu si na tátu i na svůj velký den. Chtěl bych synovi takový zážitek také zprostředkovat,“ svěřil se.

Čím víc jsem o tom přemýšlel, tím víc mi ta symbolika přišla geniální: Vzdělání je hodnota, která nás provází po celý život a výrazně jej formuje. Maturita, zkouška dospělosti, zase otevírá mladým lidem dveře k vlastní kariéře, k dalšímu studiu, k samostatnosti. Dárek za úspěšnou maturitu by tedy v sobě měl spojovat oba tyto prvky – měl by být nadčasový a zároveň podtrhovat jedinečnost obdarovaného.

Hodinky pro syna onoho zákazníka jsme nakonec vybrali. Jejich design je jednoduchý, ale přitom precizní a elegantní. Značku nebudu prozrazovat, ale jsem přesvědčen, že úspěšný maturant z nich bude mít radost a že s postupujícím časem pro něj budou získávat na hodnotě. Nejen té finanční, ale především té citové. A pokud hledáte tip na podobný dárek i pro vašeho syna, rád vám tuto cestu doporučím.

Čím ale odměnit maturující slečny? Jak je ve světě šperků pravidlem, výběr vhodných dárků pro ženy a dívky je výrazně širší a různorodější. Samozřejmě, i je potěšíte krásnými hodinkami, ale z osobních zkušeností bych si troufl tvrdit, že dívky mají k hodinkám vztah jiný než mladí muži.

Vím, že někteří z našich zákazníků považují za nejlepší dar za maturitu náušnice či prsten. Souhlasím zejména s náušnicemi; rád bych však doplnil, že považuji za vhodné, aby šlo o náušnice zlaté – a podle finančních možností rodičů i s pravými kameny. Zlato i pravé kameny jsou totiž materiály trvalé ve svých vlastnostech i hodnotě. Stejně tak bych ale při této příležitosti volil i náhrdelník nebo řetízek s přívěskem, ideálně využívajícím květinový nebo jiný přírodní a mladistvý motiv. Přijde mi, že takové šperky nejlépe symbolizují přeměnu dívky v mladou dámu. Ale neberte prosím mé doporučení jako dogma; nic není tak individuálního jako vkus.

Zlaté náušnice s tanzanity a diamanty

Lidé se nás často ptají, v jaké cenové relaci by se šperk za složení maturity měl pohybovat. Na takový dotaz ale neexistuje jednoznačná odpověď. V každé rodině panují jiné majetkové poměry a určitě nemá smysl pořizovat šperk za desítky tisíc korun jen proto, že „se to sluší.“ Ne – zvolený šperk nechť je v ceně, která odpovídá reálnému blahobytu dané rodiny. Jeho hodnota symbolická a sentimentální stejně bude v každém případě nevyčíslitelná.

V dnešní době existuje ohromný počet možností, jak studenty za maturitu odměnit. Ale myslím, že v životě mladých lidí jde o událost tak důležitou, že je škoda ji odbýt něčím povrchním či pomíjivým. Vždyť kvalitní šperk může obdarovanému maturantovi vydržet na celý život. Po celý život mu bude připomínat jeden z jeho prvních důležitých úspěchů. Po celý život mu bude připomínat vás.

Držím vašim maturantům palce!

Dušan Mlynarčík