Slovo investice potkáváme na každém kroku, různé společnosti a instituce nás oslovují a vysvětlují, jak je výhodné investovat právě do té či oné komodity, nemovitosti, zlata, firmy, akcie, obrazu, do vzdělání a dalších mnoha věcí. Všechny tyto směry mají jistě své místo a určitě nalezneme lidi, kteří na každé z uvedených věcí zbohatli a také i prodělali.

Na šperk se můžeme dívat naprosto stejně, koupíte-li kvalitní, s originálním nápadem, zhotovený z drahého kovu s pravými drahými kameny, je pravděpodobné, že jeho hodnota bude v čase stoupat a za určitou delší dobu se stane i starožitností.  Tomuto materiálnímu pohledu budeme věnovat určitě některý z budoucích článků. V krátkosti jen zmíním, že cena zlata dnes opravdu v porovnání jaká byla např. před deseti lety, vzrostla a to několikanásobně a to i přes výrazné výkyvy v uvedeném období.

Ovšem pozor, je třeba vědět, že se světová cena této komodity uvádí v trojské unci za dolar a právě dolar je pro nás Čechy v různých časech za jinou cenu. A tak nás, kdo se zlatem pracujeme a nakupujeme ho jako výrobní surovinu, udivovaly a udivují někdy až hysterické titulky o tom, jak prudce padá nebo roste a souvislost na dolar a jeho hodnota v české koruně, která je běžného člověka důležitá, zmiňována není.

Na zlato jako surovinu dostáváme časté dotazy a to s ohledem jak se bude vyvíjet a podobně. Bohužel necítíme se jako jasnovidci a proroci, ale víme určitě, že zlato je unikátní kov s vynikajícími fyzikálními vlastnostmi a také existuje na Zemi v určitém množství. Z toho vyplývá, že historicky mělo a má a zřejmě i bude mít minimálně roli uchovatele určité materiální hodnoty. Mohu tedy s klidem doporučit každému, aby nějaké množství zlata vlastnil. Ovšem ani to nám v životě nemusí dodat klidu, zabezpečení, uspokojení a naplnění.

Zpět ale ke šperku. Je ještě něco mnohem důležitějšího než to, že pokud je zlatý, kvalitně vyrobený a originální s pravými kameny, tak jeho cena roste. A to proč existuje, proč ho kupujeme a proč ho dáváme a to nejčastěji blízké nebo milované osobě. Samozřejmě, že nás zdobí, doplňuje nás, zdůrazní naši osobnost a to častěji ženy. My ale šperkem, který dáváme, hlavně říkáme: mám tě rád, miluji tě, děkuji ti. My jím i potvrzujeme náš vztah k druhé osobě. Tato koncentrovaná hodnota je navíc uměleckým dílem, které ten druhý nosí nebo uchovává a šperk si vždy v sobě tuto hodnotu vztahu nese.

Souprava z kolekce Odvážná a krásná

Když si žena nasazuje svůj zásnubní prsten a její milý je momentálně někde jinde, vždy si na něj vzpomene, vždy ji napadne to, proč on se stal právě tím jejím milým. Každý už dávno dospělý muž, kterého rodiče kdysi obdarovali hodinkami k maturitě, si při pohledu na ně vždy tuto událost připomene. Společnou cestu životem vždy manželům symbolizují a také připomínají jejich snubní prsteny. A takových mimořádných okamžiků je v životě jen několik. Zásnuby, svatba, narozeniny, výročí, narození dítěte, profesní úspěch.

Na závěr je třeba ale upřímně říci, že jen samotný šperk nám vztah nevybuduje. A to ani ten nejkvalitnější nebo nejdražší. To je o něčem jiném, o každodenní práci a péči a to o všechny typy vztahů, o toleranci, respektu k druhému i odpuštění. Šperk je ale určitě jedním ze střípků v této životní mozaice a je skvělé, že je zhmotnělým předmětem a zároveň krásným a to již po dlouhá staletí. Proto se investice do něj a stejně tak do vztahů vyplatí.

Jsme rádi, že nás naše zlatnické řemeslo a obchod naplňuje, že díky němu jsme mohli poznat mnohé z vás i vaše životní příběhy, a že je s námi sdílíte.  Děkujeme také za to, že jsme se mohli stát skrze naši tvorbu součástí vašich významných životních okamžiků i běžných dnů.

Váš

Dušan Mlynarčík